Proiecte în lucru
Centrul European de Studii in Probleme Etnice a realizat pe parcursul anilor de functionare o serie de cercetari pe care le putem considera un portofoliu standard. Acest lucru ne permite sa urmam in anii care vin si alte directii de cercetare.
In ceea ce priveste studiile aflate in desfasurare, Centrul are in vedere mai multe problematici:
››O directie de studiu pe care o urmam este cea a convietuirii in judetele Harghita, Covasna si Mures, unde interactiunea sociala, economica, deopotriva cu imagologia politica genereaza fenomene inca insuficient cercetate. Ne propunem constituirea unor studii periodice pe regiunea Harghita-Covasna.
›› Un alt proiect al CESPE consta in crearea unui “Atlas etnic si geoistoric” privind romanitatea si influentele altor popoare asupra dezvoltarii acesteia.
›› O alta directie pe care o propunem se refera la aromanii din Romania, in special in Dobrogea, unde dorim sa demaram o serie de studii sociologice, etnologice (prin coroborarea analizelor deja existente) privind inserarea acestei comunitati in spatiul romanesc si clarificarea chestiunilor legate de “statutul de minoritate” vehiculat in ultima perioada.
›› Ne propunem, de asemenea, finalizarea tabloului de ansamblu, juridic, politic, economic si cultural privind conditia minoritatilor din Uniunea Europeana.
›› Un alt proiect consta in realizarea unui Atlas multimedia privind aromanii din Balcani, lucrare de sinteza usor accesibila celor interesati (prin caracteristica multimedia) asupra unei problematici atat de importante precum este romanitatea sud-dunareana si corelatele ei geoistorice. Centrul deja colaboreaza in acest sens cu Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti si cu Institutul de Etnografie si Folclor.
›› Un nou spatiu de interes consta in initierea unor studii geoculturale privind terorismul contemporan si punerea la dispozitia celor interesati a unor analize periodice privind complexul cultural, etnologic, geopolitic si economic aferente problemei. Indreptatirea de la care plecam catre un asemenea demers este conditia de minoritate (etnica, religioasa etc.) pentru o buna parte din populatiile cuprinse in acest nefericit fenomen.