Despre Centru

Centrul European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) este un institut de cercetare stiintifica al Academiei Romane infiintat prin Hotararea de Guvern nr. 677 in anul 1991. Activitatile Centrului urmaresc cercetarea aspectelor complexe ale dinamicii relatiilor interetnice din spatiul romanesc, identificarea principalelor probleme cu care se confrunta comunitatile etnice apartinand minoritatilor nationale din Romania sau ale romanilor din afara granitelor, in contextul proceselor si politicilor europene in domeniu.

Studiile Centrului se axeaza in mare parte pe dimensiunea social-culturala a vietii acestor grupuri, in contextul construirii identitatii europene.

Centrul isi propune sa participe activ la promovarea si pastrarea identitatii culturale a comunitatilor etnice de interes pentru Romania, a problemelor care vizeaza crizele identitare in contextul reasezarii structurilor europene, prin realizarea de cercetari sociologice, demografice, antropologice, etnografice, centrate pe identitatea culturala si nationala a persoanelor in cadre de viata diverse, de la cel etnic de apartenenta la cel national si general european, pe aspecte vizand statutul si drepturile acestora (sociale, culturale, politice, lingvistice si religioase), calitatea convietuirii interetnice in noua Europa.