Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE) , Institutele de Sociologie și de Cercetări Juridice ale Academiei, alături de Asociația Română de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură vă invită pe 9 decembrie 2021, începând cu ora 16, la conferința omagială „130 ani de la nașterea lui Mihail Manoilescu”, organizată sub forma unui ateneu.
Alături de invitații înscriși pe afiș (acad. Ilie Bădescu, Dr. Radu Baltasiu, Dr. Mihai Milca, Dr. Cristinel Pantelimon, Dr. Ovidiana Bulumac, Dr. Tudor Avrigeanu) va veni și prof.univ.dr. Mihai Dinu, nepotul lui Mihail Manoilescu, cel ce s-a îngrijit de publicarea operelor sale științifice și a celor de memorii.
Ateneul este instituția prin care elitele Țării românești au înțeles să se apropie de popor, ridicându-l prin cultură. Elitele au creat conceptul, apoi clădirea, în care poporul care nu se mulțumea să trăiască de azi pe mâine și în ignoranță, venea să ia lumină pentru a-și descoperi puterile. Acum poporul român, deși încă are un Ateneu foarte frumos, accesul la cultura luminătoare este mai slab ca niciodată. Mare parte din mesajul cultural este mistificat. În școală, tinerele generații sunt decuplate nu doar de dimensiunea națională, dar și de cea umană, ca atare.
Până când se va găsi acel everghet (donator generos cu conștiința misiunii culturale a neamului său), care să reanime mișcarea unui ateneu național, vom încerca noi să punem la dispoziția publicului elemente esențiale ale culturii române și universale. Pentru că România este una dintre puținele societăți cu o cultură majoră – aptă să se gândească pe sine pe oglinda culturii universale. Iar un popor se ține în primul rând cu cultură, și mai apoi cu toate celelalte. Pentru că în cultură avem înscris codul comportamentului omenesc și demnitatea noastră ca neam.
La acest demers invităm pe toți cei care înțeleg acest rost al culturii.
Mihail Manoilescu este cel mai mare economist român, cu deschideri valabile și astăzi în ceea ce privește dubla problemă cu care se confruntă societățile, despre care, până nu demult, le credeam rămase în urmă: care este formula politică cea mai potrivită pentru dezvoltare și cum trebuie gândită din punct de vedere economic aceasta? Cu alte cuvinte, Mihail Manoilescu oferă calea ieșirii din impasul liberalismului contemporan, soluție aplicată deja de țări precum Brazilia.
Cei interesați de a participa fizic la eveniment trebuie să trimită un email către casabonachi@gmail.com și să primească confirmarea organizatorilor, alături de detaliile locației.
Conferința va fi înregistrată și publicată ulterior în mediul online.
Vă așteptăm!